Wiadomości

Brokuły przechodzą do ofensywy. Mamy ich jeść więcej dzięki promocji

Brokuły przechodzą do ofensywy. Mamy ich jeść więcej dzięki promocji

Fot.: pixabay.com

Najwięcej brokułów w całej Europie jedzą w Wielkiej Brytani - 5 kg na osobę w ciągu roku. W Polsce średnie spożycie jest znacznie mniejsze - to zaledwie 300 g na osobę. To ma się zmienić. Aby popularyzowac w naszym kraju to warzywo, powstało Stowarzyszenie Promocji Brokułów, w powołali je krajowi producenci.

Nowopowstała organizacja przekonuje, że "brokuły zyskują na popularności wśród polskich konsumentów i są obecnie jednymi z najpopularniejszych warzyw kapustnych, wypierając kalafiora".

 

Dlaczego warto je jeść? Tu stowarzyszenie przywołuje dietetyków wskazujących na bogate walory odżywcze. "Brokuły wykazują właściwości antynowotworowe, dobrze wpływają na regenerację układu odpornościowego, mózgu, kości. Są doskonałym źródłem minerałów (potas, wapń, żelazo, fosfor) oraz witamin". To jeszcze nie koniec. Jeść to zielone warzywo zaleca się także cukrzykom, osobom z wysokim poziomem cholesterolu. Zdaniem sportowców brokuły są dobre na muskuły.

Większa produkcja i spożycie brokułów w Polsce oraz rosnący eksport tych warzyw to szansa dla rolników.

 

„Uprawa brokułów w Polsce na przestrzeni ostatnich lat zapewnia w miarę stabilną cenę. Owszem, następują spadki, ale są one okresowe i występuję niemal w tych samych okresach roku” - zaznacza Aleksander Nowicki, wiceprezes zarządu Stowarzyszenia Promocji Brokułów. W skład organizacji wchodzi obecnie 13 producentów: Vegro - Warzywa Groblewskich, Daukus, Arctic Sp. z o.o. , GPR Krasoń, GPOiW Aura Sp. z o.o., Floraland, Sakata Polska Sp. z o.o. , Gospodarstwo Rolne Olejniczak Grzegorz, Fresh World Int., Kalgrup, RSP Bachorzewo, F.W. DA-MA-DO, Agro-Garden.

 

Organizacja stawia sobie kilka celów:

  • propagowanie konsumpcji brokułów w Polsce i Europie,
  • edukacja żywieniowa na temat walorów odżywczych i wysokiej jakości brokułów produkowanych w naszym kraju. 
  • reprezentować interesy producentów na arenie krajowej i unijnej, 
  • dostarczać wiedzę na temat metod produkcji tych warzyw, 
  • prowadzić szkolenia i prace badawcze. 
  •  kształtowanie pozytywnego wizerunku polskich producentów brokułów oraz zwiększanie eksportu tych warzyw.

 

Największym producentem brokułów w Europie jest obecnie Hiszpania, gdzie ich uprawa zajmuje 38-40 tys. ha. Drugie pod wzlędem powierzchni, na kórej uprawia się brokuły są Włochy - 10-12 tys. ha, kolejna jest Wielka Brytania - 8-10 tys. ha i czwarta na tej liście znajduje się Polska - 6,5-7 tys. ha.

.

fot. pixabay.com

Komentarze (2)

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.